0

Nexus instituut

Nexus-symposium Je suis Européen! © Dolph Cantrijn Nexus-symposium Je suis Européen! © Dolph Cantrijn


nexus-activiteiten

 

Het Nexus Instituut organiseert elk jaar verschillende activiteiten, waar de grote vragen centraal staan en het hier en nu geconfronteerd wordt met de humanistische traditie. Zo komen actuele kwesties in een nieuw licht te staan.

In de Nexus-lezing geeft een prominent intellectueel zijn of haar visie op onze maatschappij, kunst en cultuur, op onze geschiedenis en toekomst. De lezingenreeks bood een podium aan o.a. George Steiner, Edward Said, Sonia Gandhi, Jürgen Habermas en Daniel Barenboim.

De Nexus-conferenties vormen een jaarlijks hoogtepunt. Nadat de keynote-spreker het thema van de conferentie heeft uitgediept, is het publiek een dag lang getuige van levendige debatten tussen beroemde, eigenzinnige en bijzondere denkers. Daarbij streeft het Instituut ernaar heel uiteenlopende stemmen te laten klinken. Tussendoor vinden muziekuitvoeringen en masterclasses plaats.

Op het Nexus-symposium komen verrassende elementen op enerverende wijze samen: musici leggen hun drijfveren bloot en tonen hun kunst; politici en intellectuelen debatteren met elkaar over hun rol en verantwoordelijkheden of geven hun visie op de maatschappij en de culturele wereld.

Speciaal voor studenten is er de Nexus-masterclass. Een bekend spreker introduceert een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt, van politiek en onderwijs tot social media. Daarna treedt hij of zij in discussie met de studenten in de zaal. Het resultaat is een opwindend socratisch gesprek.


Masterclass

Selecteer